Cantuva, het vocaal ensemble uit de Belgische druivenstreek.
Zaterdag 15 november 2003 om 20.30 uur Heilig-Hartkerk Knokke
Zondag 16 november 2003 om 15.00 uur
Koninklijk Conservatorium Regentschapstraat 30 BRUSSEL
info@cantuva.be
Affiche en Flyer in jpg-formaat
Programma:
Kirchensonate - Chapelle de Lorraine
Die Krönungsmesse - Koor, soli en Orkest
Vesperae solennes de confessore - Koor, soli en Orkest
Medewerkers:
Chapelle de Lorraine (Kamerorkest) Het Kamerorkest Chapelle de Lorraine bestaat sinds 1987.

Zijn naam werd ontleend aan het huisorkest van Karel van Lorreinen, dat eveneens te Brussel gevestigd was en ook een bezetting had van ongeveer 15 instrumentalisten. De kern van het orkest bestaat uit louter strijkers, maar het wordt desgewenst uitgebreid met blazers, klavecimbel, slagwerk...

Het ensemble heeft een stevige faam opgebouwd in Vlaanderen als begeleider van koren in oratoria en romantische koorwerken. De soepele begeleiding in aria's en concerti wordt door vocale en instrumentale solisten hoog gewaardeerd. Eigen musici van het orkest krijgen ook regelmatig de kans om zich als solist te profileren. Zonder naar historische instrumenten te grijpen, slagen de muzikanten erin om stilistisch verantwoord werken uit de barok en de vroegklassieke periode te interpreteren. De samenwerking met eminente musici is daar niet vreemd aan. Het repertoire vermeldt overigens ook werken uit latere stijlperiodes tot in de twintigste eeuw.

Het orkest concerteert regelmatig op het Festival van Vlaanderen en er waren vele concerten in Nederland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Op die manier werkte de Chapelle de Lorraine ook met tal van vermaarde dirigenten uit binnen- en buitenland.

De concertmeester is Bert Van Laethem. Na zijn studies aan het Lemmensinstituut vervolmaakte hij zich aan de Liszt Academie van Budapest. Hij werkte o.m. in Il Fondamento, de Beethovenacademie en het Collegium Instrumentale Brugense, maar legde zich de laatste jaren vooral toe op Europese Volksmuziek. Samen met accordeonist Ivica Vucelja vormt hij het duo Mallou.

De eerste cellist is Bernard Woltèche. Hij legde zich toe op de oude muziek, o.m. in samenwerking met de Ricercar Academy, het Paul Dombrecht Consort, Il Fondamento en de Capella Amsterdam. Als zelfstandig solist trad hij op in Duitsland en Japan.

De viola da gamba wordt bespeeld door Piet Stryckers. Na zijn studies aan de K.U.Leuven en aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel, specialiseerde hij zich op de cello, de viola da gamba en andere middeleeuwse snaarinstrumenten. Hij is een zeer verdienstelijk componist-arrangeur en docent muziekschriftuur en muziekanalyse.


Helena Maes< sopraan
Helena zette haar eerste stappen in de zangwereld in de Muziekacademie van Gentbrugge bij Annemarie Rogiest, die haar ook verder begeleidde gedurende haar studies. Zij behaalde haar diploma van Meester in Zang in 2000 bij Zeger Vandersteene en Mireille Capelle aan de Hogeschool Gent, Dep. Muziek en Dramatische Kunst ; het daaropvolgende jaar verwierf ze haar Aggregaatsdiploma.


Ze volgde diverse Masterclasses en Workshops. In juni jongstleden werkte ze het eerste jaar af van de Specialisatie Concertsolist Zang aan de Hogeschool Antwerpen, Dep. Muziek & Dramatische Kunst onder leiding van de Nieuw-Zeelandse sopraan Susan Roper. Dit jaar zal deze laatste bijgestaan worden door de Amerikaanse sopraan Stephanie Friede.


In augustus 2002 werd ze laureaat van het Hilda de Groote Concours. Naast het volgen van zangles en verzorgen van optredens geeft ze momenteel zang en stemvorming aan de Academies van Knokke-Heist en Dilbeek en aan de Hogeschool Gent Dep. Lerarenopleiding.


Ze verzorgde reeds tal van liedrecitals (Klassiek, Hedendaags tot Jazz en Musical), opera & operettes o.a. Nacht in Venedig, Der Zarewitsch (met KLT), Wiener Blut, Die Fledermaus, Suor Angelica (met lyrica) en soloconcerten met het ensemble Accademia Amanti dell'Arte o.l.v. Geert Soenen (Cantates v J.S. Bach, Te Deum v M.-A. Charpentier, Concertaria's en het Requiem van W.A. Mozart, Gloria v. A. Vivaldi, Carmina Burana v. C. Orff, Requiem v G. FaurÈ, Vlaamse Repertoire (P. Benoit, L. Mortelmans, K. Candael, W. Soenen, enz.), Kerstconcerten, ...
Momenteel geeft ze 'Stars & Stripes'-concerten met pianisten Philippe Wesemael (Kunsthumaniora Gent) en Geert Ott (Docent Conservatoire Royal de Bruxelles) ; muziek van G. Gerschwin, L. Bernstein en stijlgenoten.


Marianne Vliegen alt
Marianne Vliegen behaalde aan het Lemmensinstituut het hoger diploma Zang en de eerste prijzen voor Kamermuziek, Harmonie en Contrapunt, en aan het Conservatorium te Brussel de eerste prijs Lyrische Kunst en de Lerminiaux- en Vindelinck-prijzen.


In 1991 werd ze laureate van de Erna Spoorenberg Vocalistenpresentatie (Nederland) en won ze het Concours Internal d'Oratorio et Lied te Clermont-Ferrand. Zij specialiseerde zich in het operarepertoire en werkte samen met tal van beroemde gezelschappen en evenveel befaamde dirigenten.


Zij zingt zowat alle grote oratoria van Bach tot Berlioz., maar ook "Pierrot Lunaire" van Schˆnberg en werken van o.a. Berg, Bernstein, Bikkembergs, Breways en Geysen.


Philip Defrancq tenor
De tenor Philip Defrancq studeerde aan het hoger Vlaams muziekonderwijs (Leuven, Gent) en aan de Guildhallschool of Music & Drama (Londen). Veelbetekenende zangpedagogen voor hem zijn Lydia Risack en Lesage, Laura Sarti en Lieve Vanhaverbeke. Hij nam deel aan meestercursussen gedoceerd door Emma Kirkby, Linda Hirst, Sigiswald Kuijken en Erna Spoorenberg.


Hij is een veel gevraagd concertzanger en evangelist in binnen- en buitenland en vertolkt er de grote oratoria uit verschillende stijlperiodes. Met La petite Bande o.l.v. Sigiswald Kuijken maakte hij concertreizen naar Colombia, Frankrijk, Moskou, Spanje, Zwitserland en zong er op de meest prestigieuze festivals. Hij concerteerde ook o.l.v. Philippe Bender, Peter Burian, Paul Dombrecht , Graham Elliot, Florian Heyerick , Géry Lemaire, Avi Ostrowski, Patrick Peire, Michael Scheck, Etienne Siebens, Werner Van Mechelen , Dirk Vermeulen


Andere engagementen brachten hem in de opera. Hij werkte o.a. mee aan verscheidene producties van kameropera Transparant. In de Vlaamse Opera vertolkte hij kleine rollen in Eugen Onegin (Monsieur Triquet), Les contes díHoffmann (Nathanael), Salome (Tritter Jude) respectievelijk o.l.v. Rudolf Werthen, Jean-Claude Casadessus en Massimo Zanetti. Voor Opera Hall vertolkte hij in Amsterdam de rol van Le Remendado in Carmen o.l.v. Koen Kessels.


Voor recitals staat Philip Defrancq regelmatig op de planken met Iris Deblaere (piano). Zij vormen een duo onder de naam ìVoxtrotî en stellen contrastrijke programmaís met bescheiden theaterelementen voor. In kamermuziekverband musiceert hij met Hanna Grociak (Harp).


Zijn liedrepertorium omvat muziek van o.a. S. Barber, L. v. Beethoven, L. Bernstein, J. Cage, E. Costello, Ph. Glass, J. Haydn, W.A. Mozart, V. Nees, Fr. Nuyts, H. Purcell, Fr. Schubert, R. Schumann, Fr. P. Tosti, Vaughan Williams


Philip Defrancq zong voor radio en televisie en zorgde voor verscheidene CD-opnamen, zoals "singing through" met Guy Penson (clavecimbel, pianoforte en piano) / "masonic music" W.A. Mozart o.l.v. P. Peire (Vox Temporis Productions) / "Cara Paola" (Impuls Intern. NV)/ "Johannespassie" - G. Ph. Telemann o.l.v. P. Peire (Eufoda) / ìLe Nozze di Figaro (Don Curzio) W.A. Mozart o.l.v. S. Kuijken (Accent live & Brilliant Classics) / "Weihnachtshistorie" H. Sch¸tz o.l.v. S. Kuijken (DHM Deutsche Harmonia Mundi).


Jan Van der Crabben (bas)
Pianist van opleiding begint Jan Van der Crabben aansluitend zangstudies aan het Koninklijk Muziekconcervatorium te Brussel. Hij studeert er bij Louis Devos en behaalt in 1989 een eerste prijs zang met grootste onderscheiding. Van der Crabben studeert verder te London als privé leerling van Vera Rosza-Nordell, volgt er verschillende masterclasses en wordt veelvuldig als gast gevraagd op belangrijke festivals in binnen-en buitenland. Hij zingt een breed repertoire, van barok tot hedendaags.

In 1990 behaalt hij tijdens het Concours international d'oratorio et de Lied, de 'Prix de la meilleure interprétation de la Mélodie en langue française, alsook de 'Grand prix de la musique contemporaine'.

Zijn vaste begeleidster als Liedzanger is Inge Spinette. Samen geven zij recitals met werken uit zowel het Franse als het Duitse repertoire: Fauré, Debussy, Ravel, Duparc, Poulenc, Schubert, Wolf en Strauss. Met de lied-cd Le Promenoir des deux amants won hij in 2001 te Parijs le Grand Prix du Disque, Le pris Solti.

Als barokzanger werkt hij vaak samen met La petite Bande, de Nederlandse Bachvereniging, Musica Antiqua Köln, e.a.


Pieter Van Waesberghe orgel

Rudy Van der Cruyssen algemene leiding
(∞1964, Waregem)


Na zijn studies aan de Kunsthumaniora te Brussel, ging hij verder studeren aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel.


Hij behaalde er Eerste Prijzen notenleer, geschreven harmonie, praktische harmonie, muziekgeschiedenis, orgel, contrapunt en fuga. Daarnaast behaalde hij Pedagogische Getuigschriften A.M.V., geschreven harmonie en orgel.


Na zijn studies aan het Conservatorium ging hij zich vervolmaken in het orgelspel aan het Conservatorium van Maastricht. Hij behaalde er het 'Solistendiploma Uitvoerend Musicus'. Daarnaast volgde hij diverse masterclasses koor- en orkestdirectie in binnen- en buitenland.


Hij is directeur van de KunstAcademie Knokke-Heist en docent Algemene Muzikale Vorming aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel. Rudy Van der Cruyssen is dirigent van het Gemengd koor Cantabile en het Jeugdkoor Rondinella uit Knokke-Heist. Beide koren zijn gerangschikt in ereklasse van het Provinciaal tornooi voor koren in Vlaanderen.


 © webstek laatste wijziging: 20-07-2017 16:27:57. Neem gerust contact op met de voorzitter of stuur uw vraag naar info@cantuva.be
117 pagina's op het web gevonden, geen verbroken verwijzingen.