Cantuva, het vocaal ensemble uit de Belgische druivenstreek.
Concert in de O.L.Vrouw Basiliek van Scherpenheuvel, Basilieklaan 1
Woensdag 21 december 2011 om 20.00 uur
Plaatsbespreking en info: 026 87 90 93 (mevr. Van Binnebeek)
info@cantuva.be
Solisten: Annelies Van Gramberen en Els Van Laethem
Orkest: Kamerorkest Chapelle de Lorraine, Concertmeester: Bert Van Laethem
Koor: Vocaal Ensemble Cantuva o.l.v. Marc Verboomen.
Programma:
Antonio Vivaldi
Gloria in D RV 588 Koor, Annelies Van Gramberen, Els Van Laethem
Johan Sebastian Bach
Weihnacht-Oratorium BWV 248 Koor, Annelies Van Gramberen, Els Van Laethem
Wolfgang Amadeus Mozart
Allegro uit Divertimento KV 138 Strijkers
Ave Maria Koor
Felix Mendelssohn Batholdy
Hymne en Choral op. 96 : Lass, o Herr, mich Hilfe finde.Koor en orkest, Els Van Laethem
Weihnachtshymne Tutti

Marc Verboomen (dirigent)
Marc Verboomen (º 1953) studeerde aan de Conservatoria van Brussel en Gent o.m. blokfluit en 'Oude Muziek' bij Oswald Van Olmen en Wieland Kuyken. Hij heeft zich door zijn muzikale loopbaan voornamelijk toegelegd op het scheppen van mogelijkheden tot het samen musiceren.
In 1987 richtte hij het kamerorkest Chapelle de Lorraine op.
In 1995 was hij medeoprichter van het vocaal ensemble Cantuva en is tot op heden nog steeds de koorleider .
Hij is leraar muzikale opvoeding te Overijse waar jongeren de kans krijgen in groep te musiceren in het Sint-Martinusconsort.
Tijdens de schoolvakanties runt hij samen met Luc Vandermosten en Philippe Verbiest de v.z.w. Muzikamp. Hier krijgen jonge muzikanten van heel Vlaanderen en over de grenzen heen de mogelijkheid met volle teugen te musiceren onder leiding van professionele musici.

Bert Van Laethem (concertmeester)
Sinds 1998 is Bert Van Laethem concertmeester van Chapelle de Lorraine.

Hij volgde met succes een volledige klassieke opleiding viool aan het Lemmensinstituut te Leuven. Nadien specialiseerde hij zich verder aan de beroemde Liszt-Academie te Boedapest. Daar geraakte hij danig onder de indruk van de Hongaarse muziek en cultuur, dat hem dit in zijn verder werk zal blijven achtervolgen.

Zowel klassiek als kamermuziek.
Het Huelgas Ensemble, de Beethovenacademie, het Instrumentale Brugense of muziektheater Walpurgis... het zijn slechts enkele projecten waar Bert zijn medewerking aan verleende. Hij werkte samen met de bekendste klassieke orkesten en kamermuziekensembles.

Professioneel muzikant
Ook als freelance muzikant nam hij deel aan steengoede concerten en cdopnames. Hij werkte samen met gevestigde namen als Wim Mertens, Olla Vogala, Guido Belcanto, Tars Lootens, Philippe Robrechts, Carlos Diaz,... In 2004 nam hij deel aan het befaamde Hadjidakis-project voor de Culturele Olympiade in Athene.

Oost-Europese volksmuziek
Ondanks zijn contact met het "klassieke circuit", staat hij open voor traditionele oost-Europese volksmuziek. Na de internationale successen met Ivica Vucelja in het duo Mallou (Taiwan, Hongarije, Slovenië... ) werd hij de grondlegger van het trio Daraduna met de zangeres Bea Palya (Hongarije) en accordeonist Gwenaël Micaullt (Frankrijk).

Tijdens Europalia Rusland in 2005 nodigde de Vooruit Gent Bert uit voor een project met de Russische accordeoniste Evelina Petrova. Later werd hij met ditzelfde project uitgenodigd door Paul Van Nevel voor het 35-jarig jubileumconcert in het PSK in Brussel.

Annelies Van Gramberen (sopraan) De sopraan Annelies Van Gramberen, (25 april 1984º), werd in 2008 Master in de muziek met grote onderscheiding aan het Lemmensinstituut, Leuven. De kiemen van haar muzikale ontplooiing liggen in het Stedelijk Conservatorium van Leuven bij Patricia Vanheukelom; haar docenten tijdens haar hogere opleiding waren Lieve Vanhaverbeke, Marianne Vliegen, Annelies Meskens en Gerda Lombaerts.

Ze nam deel aan een aantal masterclasses met o.a. Udo Reinemann, Alexander Oliver, Lucienne Van Deyck en Jeanette Fischer. In juli 2009 volgde zij aan het Mozarteum te Salzburg een internationale zomercursus bij Tom Krause.

Momenteel specialiseert zij zich aan het Lemmensinstituut bij Gerda Lombaerts en bereidt ze zich voor op audities in binnen - en buitenland.

Annelies werkt regelmatig samen met de ensembles Psallentes (Hendrik Vanden Abeele), Pluto Ensemble (Marnix De Cat), Currende (Erik Van Nevel) en het jonge ensemble Actus Consort. Ook werkt ze met het symfonisch orkest Brabelio (Wim Brabants) en het Koor en Orkest van de Kapel van de Miniemen mee aan verscheidende concertprogramma's als soliste.

In mei 2009 zong ze La voix humaine, een monoloog van Francis Poulenc; en in november 2009 vertolkte ze de rol van Cunegonde (Candide, Bernstein) in de Leuvense Stadsschouwburg, onder leiding van Edmond Saveniers.

In 2010 staan onder andere het Requiem van Mozart, de Johannespassie, de Mattheuspassie en het Magnificat van Bach op haar programma.

In juli 2010 begint ze aan een tournee als soliste in de nieuwe productie van Anne Teresa De Keersmaeker. De samenwerking met Bart Coen en Birgit Goris, beiden specialisten op het gebied van oude muziek, en het dansersgezelschap Rosas, is ongetwijfeld een hoogtepunt in een nog jonge carrière.

Als licht-lyrische sopraan profileert Annelies zich in zeer verschillende genres: zowel lied, oratorium als opera en dit van middeleeuwse tot hedendaagse stijl.


Els Van Laethem (sopraan)
Sopraan gespecialiseerd in de oude muziek die echter even graag een uitstapje doet naar het muziektheater en de hedendaagse muziek.

Els Van Laethem geeft zangles in de academie van Berchem, Herenthout en aan de toneelstudenten van de Artesis Hogeschool.

Nadat Els Van Laethem haar master in zang bij Lieve Vanhaverbeke behaald had (aan het LemmensInstituut te Leuven) en zich nog een jaar gespecialiseerd had bij Dina Grossberger, koos ze voor oude muziek. Ze is lid van het Huelgas Ensemble en verleende haar medewerking aan het Collegium Vocale.

In 1996 richtte ze samen met Jurgen de Bruyn het ensemble voor oude muziek Zefiro Torna op. Als freelance-zangeres zingt Els Van Laethem het cantate- en oratoriumrepertoire. Haar interesse gaat uit naar alternatieve muziekvormen als muziektheater en muziek bij theatervoorstellingen. Ze is te horen op de cd Jardin Clos van Wim Mertens en trad enkele keren op met het hedendaagse-muziekensemble Champ d'Action.

Ze werkt regelmatig samen met hedendaagse muziekcomponisten Dick van der Harst en Jeroen d'Hoe en klankcomponist George De Decker en met het kamermuziek ensemble ensemble Oxalys.


 © webstek laatste wijziging: 18-07-2017 22:00:06. Neem gerust contact op met de voorzitter of stuur uw vraag naar info@cantuva.be
117 pagina's op het web gevonden, geen verbroken verwijzingen.