Cantuva, het vocaal ensemble uit de Belgische druivenstreek.
"Kerst met Bach & tijdgenoten" Keyhof Concerten
Zaterdag 8 december 2012 om 20.u. Kloosterkapel van het Keyhof te Huldenberg
Zondag 9 december 2012 om 15.00u. Kloosterkapel van het Keyhof te Huldenberg
Plaatsbespreking en info: 026 87 90 93 (mevr. Van Binnebeek)
info@cantuva.be
Voorverkoop: 18 EURO ~ kassa 20 EURO ~ kinderen -12 jaar gratis
Affiche in pdf-formaat
AFlyer in pdf-formaat
PROGRAMMA
Cantate 'Nun komm, der Heiden Heiland', BWV 61 Johann Sebastian Bach
Choralmotette 'Fürchtet euch nicht' Johann Michael Bach
Cantate 'Das neugeborne Kindelein' BuxWV 13 Dietrich Buxtehude
Concerto Grosso nr.8 'fatto per la notte di Natale'Arcangelo Corelli
Messiah (delen uit 1ste deel) HWV 56 Georg Friedrich Händel
Cantate 'Jesus bleibet meine Freude' BWV 147 Johann Sebastian Bach
O Jesulein süß Johann Sebastian Bach
Ich steh an deiner Krippen hier Johann Sebastian Bach
Muzikale uitvoering Vocaal Ensemble, Druivenstreek
Kamerorkest Chapelle de Lorraine
Concertmeester Bert Van Laethem
Muzikale leiding Marc Verboomen
Sopraan Veerle Van Roosbroeck zaterdag 8/12
Annelies Van Gramberen zondag 9/12
Tenor Govaart Hachè
Continuo Katrien Vercauter
TICKETS: 20 Euro aan de kassa, kinderen jonger dan 12 jaar gratis
18 Euro in voorverkoop vanaf 5 november bij de leden van Cantuva of bij de volgende dagbladhandelaars:
Hoeilaart: DOMINO, Gemeenteplein 2
Overijse: DE STANDAARD BOEKHANDEL, Stationsstraat 15
Huldenberg: 'T BOEKENWINKELTJE, Gemeenteplein 22
Het Vocaal Ensemble Cantuva, Druivenstreek werd in 1995 opgericht onder de muzikale leiding van Marc Verboomen. Katrien Vercauter is vaste pianist en begeleider.
Voor de grote producties wordt samengewerkt met het Kamerorkest Chapelle De Lorraine, met vaste stek in het CC Bosuil, Jezus-Eik. Bert laethem is concertmeester.
Jonge artiesten krijgen kansen bij de programmatie. Voor het kerstprogramma verlenen Veerle van Roosbroek (8/12) en Annelies van Gramberen(9/12) jonge beloftevolle sopranen en Govaart Hachè, tenor en pianist, hun medewerking. Govaart Hachè is bovendien docent en pianobegeleider aan de Muziekacademie van Overijse. Je zal deze artiesten ongetwijfeld nog moegen beluisteren op belangrijke concertpodia en ter gelegenheid van nationale en internationale zangwedstrijden. Zij studeerden allen aan het Lemmensinstituut te Leuven en vervolmaken zich in verscheidene masterclasses.
Cantuva brengt het klassieke repertoire maar gaat ook in op uitnodigingen van plaatselijke initiatieven met eventuele andere muziekgenres; in 2012 'Singing for the Climat' en het Kerkconcert Moorsel (Tervuren) op uitnodiging van de Konklijke Harmonie Sint Jozef, oktober l.l.

De Keyhofconcerten worden stillaan een mooie traditie.
Cantuva heeft het voorrecht om in deze private Kloosterkapel van de Zusters Annonciaden van het Keyhof, Huldenberg te mogen concerteren. De kapel is een typisch voorbeeld van de 19 eeuwse 'eclectische' stijl, een bouwstijl waarin verschillende stromingen en stijlen in één bouwwerk worden gecombineerd.

Hoe mooi kan de kersttijd zijn!
Onthaasten, bezinnen, hoop en verwachting koesteren in deze donkere dagen met cantates van de familie Bach- Johan Sebastian en Johan Michaël, Dietrich Buxtehude, Georg Friedrich Händel. Het Concerto Grosso 'Fatto parla notte di natale' van Arcangelo Correlli wordt uitgevoerd door het kamerorkest Chapelle de Lorraine. Zij begeleiden het koor en de solisten voor de cantates , samen met pianiste Katrien Vercauter aan het klavier.
Deze kapel is gemakkelijk toegankelijk, wordt goed verwarmd bij deze winterse dagen en beschikt over een ruime parking.


Marc Verboomen (dirigent)
Marc Verboomen (º 1953) studeerde aan de Conservatoria van Brussel en Gent o.m. blokfluit en 'Oude Muziek' bij Oswald Van Olmen en Wieland Kuyken. Hij heeft zich door zijn muzikale loopbaan voornamelijk toegelegd op het scheppen van mogelijkheden tot het samen musiceren.
In 1987 richtte hij het kamerorkest Chapelle de Lorraine op.
In 1995 was hij medeoprichter van het vocaal ensemble Cantuva en is tot op heden nog steeds de koorleider .
Hij is leraar muzikale opvoeding te Overijse waar jongeren de kans krijgen in groep te musiceren in het Sint-Martinusconsort.
Tijdens de schoolvakanties runt hij samen met Luc Vandermosten en Philippe Verbiest de v.z.w. Muzikamp. Hier krijgen jonge muzikanten van heel Vlaanderen en over de grenzen heen de mogelijkheid met volle teugen te musiceren onder leiding van professionele musici.
Katrien Vercauter (klavier) Katrien Vercauter (º1979) zette haar eerste muzikale pasjes aan de academies van Dendermonde en Lebbeke. Ze zette haar studies verder aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel bij André De Groote, Jan Michiels en Viviane Spanoghe, en behaalde er de diploma's piano en kamermuziek, met onderscheiding.
Katrien volgde meestercursussen bij onder andere Patricia Montero, Juan José Torrecillas, Daniel Pollack, het Danelkwartet, Inge Spinette en Udo Reineman.
Op clavecimbel en pianoforte schoolde ze zich bij bij Piet Kuijken, Boyan Vodenitcharov, Jan Vermeulen en Dominique Riepe. Bij Miklos Spanyi volgde ze een cursus clavichord.
Katrien concerteert in binnen- en buitenland met LUMEN ensemble, sopranen Griet De Geyter en Astrid Stockman, pianofortiste Elise Simoens, ensemble 'Le florilège musical', het vocaal ensemble Cantuva waar ze jarenlang vaste begeleidster is, en de Koninklijke Muziekkapel van de Gidsen.
Daarnaast is ze docent piano en coördinator aan de Kunstacademie van Zaventem..
Govaart Haché (klavier) Govaart Haché (1984, Schoten) vangt zijn muziekstudies aan in de muziekacademie van Ekeren. Aan het Lemmensinstituut te Leuven wordt hij gediplomeerd pianist bij Alan Weiss en Johan Lybeert. Hij behaalt tevens zijn diploma zang met Lieve Jansen en Godfried Van de Vyvere als vocale inspiratiebronnen. Dankzij de logopediste Livia Cuypers komt hij in contact met de methode van Lichtenberg.

Hij volgt masterclass zang bij Alexander Oliver, Zeger Vandersteene, Jeannette Fischer, Maurice Willems, Hera Björk (Complete Vocal Technique), Udo Reinemann, Eda Moser en Barbara Bonney.

In 2009 volgt hij zanglessen bij Tom Krause in Salzburg aan de Sommerakademie. Deze zanglessen blijken enorm waardevol.

In 2010 rondt hij zijn Master Kamermuziek af en tijdens de zomers van 2006 en 2008 volgt hij de Kurt Thomas-cursus te Utrecht om ervaring op te doen met koordirectie.

Govaart geeft graag les en doet dit in de muziekacademies van Berchem en Essen. In de Sint-Ludgardisschool te Merksem geeft hij de lessen Muzikale Opvoeding. De academie van Ekeren rekent op zijn begeleidingstalent. Via "Koor en Stem" werkt Govaart als vocale coach voor koren. Tijdens de zomervakanties werkt hij als zangleraar bij Muzikamp in Carlsbourg.

Govaart zingt van jongs af aan bij de Ekerse C-koren, waar hij nu nog steeds te horen is als tenor bij het Vocaal Ensemble Cantando. Hij zingt free lance in vocale ensembles, ondermeer White'n'Black, Accolade, Psallentes, Capilla Flamenca, Bachplus, Currende en het Vlaams Radio Koor. Daarnaast bouwt hij ook een solo-carrière uit.

Bert Van Laethem (concertmeester)
Sinds 1998 is Bert Van Laethem concertmeester van Chapelle de Lorraine.

Hij volgde met succes een volledige klassieke opleiding viool aan het Lemmensinstituut te Leuven. Nadien specialiseerde hij zich verder aan de beroemde Liszt-Academie te Boedapest. Daar geraakte hij danig onder de indruk van de Hongaarse muziek en cultuur, dat hem dit in zijn verder werk zal blijven achtervolgen.

Zowel klassiek als kamermuziek.
Het Huelgas Ensemble, de Beethovenacademie, het Instrumentale Brugense of muziektheater Walpurgis... het zijn slechts enkele projecten waar Bert zijn medewerking aan verleende. Hij werkte samen met de bekendste klassieke orkesten en kamermuziekensembles.

Professioneel muzikant
Ook als freelance muzikant nam hij deel aan steengoede concerten en cdopnames. Hij werkte samen met gevestigde namen als Wim Mertens, Olla Vogala, Guido Belcanto, Tars Lootens, Philippe Robrechts, Carlos Diaz,... In 2004 nam hij deel aan het befaamde Hadjidakis-project voor de Culturele Olympiade in Athene.

Oost-Europese volksmuziek
Ondanks zijn contact met het "klassieke circuit", staat hij open voor traditionele oost-Europese volksmuziek. Na de internationale successen met Ivica Vucelja in het duo Mallou (Taiwan, Hongarije, Slovenië... ) werd hij de grondlegger van het trio Daraduna met de zangeres Bea Palya (Hongarije) en accordeonist Gwenaël Micaullt (Frankrijk).

Tijdens Europalia Rusland in 2005 nodigde de Vooruit Gent Bert uit voor een project met de Russische accordeoniste Evelina Petrova. Later werd hij met ditzelfde project uitgenodigd door Paul Van Nevel voor het 35-jarig jubileumconcert in het PSK in Brussel.

Annelies Van Gramberen (sopraan) De sopraan Annelies Van Gramberen, (25 april 1984º), werd in 2008 Master in de muziek met grote onderscheiding aan het Lemmensinstituut, Leuven. De kiemen van haar muzikale ontplooiing liggen in het Stedelijk Conservatorium van Leuven bij Patricia Vanheukelom; haar docenten tijdens haar hogere opleiding waren Lieve Vanhaverbeke, Marianne Vliegen, Annelies Meskens en Gerda Lombaerts.

Ze nam deel aan een aantal masterclasses met o.a. Udo Reinemann, Alexander Oliver, Lucienne Van Deyck en Jeanette Fischer. In juli 2009 volgde zij aan het Mozarteum te Salzburg een internationale zomercursus bij Tom Krause.

Momenteel specialiseert zij zich aan het Lemmensinstituut bij Gerda Lombaerts en bereidt ze zich voor op audities in binnen - en buitenland.

Annelies werkt regelmatig samen met de ensembles Psallentes (Hendrik Vanden Abeele), Pluto Ensemble (Marnix De Cat), Currende (Erik Van Nevel) en het jonge ensemble Actus Consort. Ook werkt ze met het symfonisch orkest Brabelio (Wim Brabants) en het Koor en Orkest van de Kapel van de Miniemen mee aan verscheidende concertprogramma's als soliste.

In mei 2009 zong ze La voix humaine, een monoloog van Francis Poulenc; en in november 2009 vertolkte ze de rol van Cunegonde (Candide, Bernstein) in de Leuvense Stadsschouwburg, onder leiding van Edmond Saveniers.

In 2010 staan onder andere het Requiem van Mozart, de Johannespassie, de Mattheuspassie en het Magnificat van Bach op haar programma.

In juli 2010 begint ze aan een tournee als soliste in de nieuwe productie van Anne Teresa De Keersmaeker. De samenwerking met Bart Coen en Birgit Goris, beiden specialisten op het gebied van oude muziek, en het dansersgezelschap Rosas, is ongetwijfeld een hoogtepunt in een nog jonge carrière.

Als licht-lyrische sopraan profileert Annelies zich in zeer verschillende genres: zowel lied, oratorium als opera en dit van middeleeuwse tot hedendaagse stijl.

Veerle Van Roosbroeck (sopraan) Veerle Van Roosbroeck, geboren op 17 april 1983, begon op 4-jarige leeftijd viool te spelen. In de Stedelijke Academie voor Muziek en Woord te Lokeren volgde ze vioolles bij Filip Verpoest en later ook stemvorming bij Anne-Marie Buyle.
Ze nam deel aan muziekstages en masterclasses in Brugge, Vaalbeek, Leuven, Baarle (NL), Vught (NL) en Morges (CH), waar ze les kreeg van o.a. Tamara Ignatieva, Christina Constantinescu, Viktor Kuna, Otto Derolez, Johannes Leertouwer, Corado Bolsi en Katy Sebestyèn. In Gennes (F) volgde ze een kamermuziekstage o.l.v. het Danelkwartet. Voor zang volgde ze masterclasses bij Udo Reinemann en Alexander Oliver.
In 2001 werd ze laureate van Jong Tenuto en werd haar ook een Eerste Prijs toegekend in de wedstrijd Axion Classics.
In 2003 mocht ze als jong talent optreden in het Festival van Lille (F). Tevens verleende ze - met zowel viool als zang - haar medewerking aan verscheidene projecten (o.a. met de Brussels Philharmonic, het Octopus Kamerkoor, Psallentes Dames, Currende, het dameskoor Makeblyde) en CD- opnames. In december 2007 zong ze de sopraansolo's in de creatie van N. Grosemans' "Puer Natus est".
Aan het Lemmensinstituut te Leuven behaalde Veerle in 2006 het diploma van Meester in de Muziek voor viool met grootste onderscheiding in de klas van Otto Derolez. In 2008 studeerde ze ook af voor kamermuziek bij o.a. Mark Tooten, Christel Kessels en Roel Dieltiens en voor zang bij Gerda Lombaerts. In september 2009 voltooide ze haar specialisatie-opleiding viool bij Otto Derolez.

 © webstek laatste wijziging: 18-07-2017 21:53:38. Neem gerust contact op met de voorzitter of stuur uw vraag naar info@cantuva.be
117 pagina's op het web gevonden, geen verbroken verwijzingen.