Cantuva, het vocaal ensemble uit de Belgische druivenstreek.
"Israel in Egypt" van Georg Friedrich Händel
Vrijdag 29 november 2013 om 20.30u. Kerk O.L.Vrouw van Goede Hoop te Vilvoorde (Carmina)
Zaterdag 30 november 2013 om 20.00u. Kloosterkapel Keyhof (Cantuva)
Zondag 1 december 2013 om 15.00u. Kloosterkapel Keyhof (Cantuva)
Plaatsbespreking en info: 026 87 90 93 (mevr. Van Binnebeek) of 026 57 39 19 (mevr. Istas)
info@cantuva.be
Voorverkoop: 17 EURO ~ kassa 20 EURO ~ kinderen -12 jaar gratis
Affiche en Flyer in pdf-formaat
Affiche en Flyer in jpg-formaat
De audio-opname van de hoogtepunten
Programma: Israël in Egypt, G.F. Haendel HWV 54
 1. The sons of Israël do mourn
 2. And the children of Israël sighed
 3. They loathed to drink of the river
 4. He sent a thick darkness over all the land
 5. He smote all the first-born of Egypt
 6. But as for his people
 7. And Israël saw that great work
 8. And believed the Lord and his servant Moses
 9. He is my God
 10. And I will exhalt him
 11. The depths have covered them
 12. Their bodies are buried in peace
 13. The merciful goodness of the Lord
Solisten
Bas: Gilad Nezer
Verteller:Jos Stroobants
Alt: Steven Dugardin
Dirigent:Gunter Carlier
Directeur muziekschool Meise
Dirigent van Carmina Meise
Trombonist bij Jos van Immerseel, Philippe Herreweghe en Chapelle de Lorraine
Orkest:Chapelle de Lorrain
CANTUVA brengt op zaterdag 30 november en zondag 1 december 2013 in de kloosterkapel van het KEYHOF te Huldenberg, een uniek samenwerkingsproject met een sociaal-interreligieuze boodschap, uitgewerkt op basis van het oratorium "Israël in Egypt" van G.F. Haendel. Dit oratorium vertelt het verhaal van de onderdrukking van het volk Israël door de Egyptenaren en de uittocht onder aanvoering van Mozes.

De problematiek van ontheemding, migraties, vluchtelingen, uitbuiting en vervolging is een fenomeen van alle tijden en daardoor nog steeds een actueel maatschappelijk thema. Met dit project willen het CANTUVA Vocaal Ensemble en CARMINA Kamerkoor op een muzikaal en verhalende wijze deze thema's onder de aandacht brengen en een dialoog van begrip, respect en tolerantie stimuleren.

In dit project werken christelijke, joodse en niet religieus geïnspireerde musici samen. Een verteller kruipt in de huid van de bejaarde Mozes en reflecteert over diens leven. Doorheen dit verhaal worden de mooiste koorstukken en aria's geweven. Af en toe is de vertwijfeling van het Joodse volk hoorbaar in joods religieuze gezangen die op continuo begeleid worden.

Chapelle de Lorraine (Kamerorkest) Het Kamerorkest Chapelle de Lorraine bestaat sinds 1987.

Zijn naam werd ontleend aan het huisorkest van Karel van Lorreinen, dat eveneens te Brussel gevestigd was en ook een bezetting had van ongeveer 15 instrumentalisten. De kern van het orkest bestaat uit louter strijkers, maar het wordt desgewenst uitgebreid met blazers, klavecimbel, slagwerk...

Het ensemble heeft een stevige faam opgebouwd in Vlaanderen als begeleider van koren in oratoria en romantische koorwerken. De soepele begeleiding in aria's en concerti wordt door vocale en instrumentale solisten hoog gewaardeerd. Eigen musici van het orkest krijgen ook regelmatig de kans om zich als solist te profileren. Zonder naar historische instrumenten te grijpen, slagen de muzikanten erin om stilistisch verantwoord werken uit de barok en de vroegklassieke periode te interpreteren. De samenwerking met eminente musici is daar niet vreemd aan. Het repertoire vermeldt overigens ook werken uit latere stijlperiodes tot in de twintigste eeuw.

Het orkest concerteert regelmatig op het Festival van Vlaanderen en er waren vele concerten in Nederland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Op die manier werkte de Chapelle de Lorraine ook met tal van vermaarde dirigenten uit binnen- en buitenland.

De concertmeester is Bert Van Laethem. Na zijn studies aan het Lemmensinstituut vervolmaakte hij zich aan de Liszt Academie van Budapest. Hij werkte o.m. in Il Fondamento, de Beethovenacademie en het Collegium Instrumentale Brugense, maar legde zich de laatste jaren vooral toe op Europese Volksmuziek. Samen met accordeonist Ivica Vucelja vormt hij het duo Mallou.

De eerste cellist is Bernard Woltèche. Hij legde zich toe op de oude muziek, o.m. in samenwerking met de Ricercar Academy, het Paul Dombrecht Consort, Il Fondamento en de Capella Amsterdam. Als zelfstandig solist trad hij op in Duitsland en Japan.

De viola da gamba wordt bespeeld door Piet Stryckers. Na zijn studies aan de K.U.Leuven en aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel, specialiseerde hij zich op de cello, de viola da gamba en andere middeleeuwse snaarinstrumenten. Hij is een zeer verdienstelijk componist-arrangeur en docent muziekschriftuur en muziekanalyse.

Cantuva (koor) Cantuva wordt gedirigeerd door Marc Verboomen, het is een gemengd vocaal ensemble.
De leden zijn zangliefhebbers uit de regio van de druivenstreek, Overijse, Hoeilaart en Huldenberg.
Carmina (koor) CARMINA Kamerkoor is een gemengd vierstemmig koor onder de professionele leiding van G√ľnter Carlier. Het koor bestaat uit amateurzangers die plezier hebben in het musiceren en die hun passie graag delen met het publiek. Wat de leden in dit koor vooral bindt is de inzet om te repeteren en te concerteren op een hoogstaand muzikaal niveau.
Gilad Nezer (bas) Een kort verhaal over mijzelf en mijn relatie tot muziek:

Sinds een zeer jonge leeftijd ben ik met muziek bezig, in bijna al haar vormen en stijlen. Piano, gitaar, trombone, zang, compositie enz. Maar de aansluiting tussen mijn loopbaan en de muziek was niet altijd één op één. In de eerste plaats omdat ik in Israël ben opgegroeid, en daar is er weinig sprake van brood verdienen als musicus. Ik ben als werktuigbouwkundige afgestudeerd, had een zeer interessante en drukke baan in defensie voor bijna 6,5 jaar. Tegelijkertijd was ik intensief met zangles bezig. Op een gegeven punt kreeg muziek het overwicht, en heb ik besloten om een paar jaar te nemen om mij in Nederland te laten opleiden.

Binnen twee jaar is het mij gelukt om zowel 1e als 2e fase diploma te behalen bij het Koninklijke Conservatorium in Den Haag. Vlak na mijn afstuderen kreeg ik een baan bij het Nederlands Kamerkoor en een jaar later een baan als voorzanger in de LJG Amsterdam.

Maar wat de rol van muziek in mijn leven zou moeten zijn, heb ik pas later ontdekt. Helaas door het overlijden van een dierbare vriend, Rob Wurms, die een fijne mens was en een geweldige jazzpianist. Bij zijn overlijden in maart 2011 had ik sterk de behoefde om iets in zijn nagedachtenis te doen. Zo is een benefietconcert door mij georganiseerd, en Stichting KeyNote in het leven geroepen. Door mijn werk voor stichting KeyNote, met diverse mensen van verschillende achtergronden heb ik ontdekt dat de werking van muziek dezelfde effect heeft op de menselijke ziel, ongeacht leeftijd, persoonlijke situatie of sociale status. Het kan een effect zijn van sterke verbinding, boven taal en culturele grenzen.

De afgelopen jaren heb ik, naast het coachen van individuen en verschillende muzikale gezelschappen, meegewerkt aan bedrijfstrainingen zoals 'Touching the Community Soul', georganiseerd door Nyenrode Business School, en 'Life initiations' in België (o.l.v Dirk Oellibrandt). In feite werk ik met mensen van alle leeftijden, alle achtergronden en alle muzikale startposities, vanuit mijn visie dat iedereen profijt van muziek kan hebben.

Naast de trainingen blijf ik muziek uitvoeren en eigen muziek creëren. Ik maak deel uit van het Nederlands Kamerkoor, waar ik vanaf januari 2013, naast mijn werk als zanger, ook verantwoordelijk ben voor de ontwikkeling van educatie-participatie projecten.


Jos Stroobants (verteller)
Jos Stroobants (1948) studeerde sociologie en wijsbegeerte aan de K.U.Leuven en is verbonden aan de rectorale diensten van deze universiteit. Hij is tevens dichter, regisseur, concertleider en muziekadviseur, waarvoor hij verschillende keren in de prijzen viel.
Günter (dirigent) Günter Carlier genoot zijn muzikale opleidingen aan het Muziekconservatorium te Brussel, het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Hochschule für Musik te Köln (D).

Gedurende het seizoen 1990-1991 was hij trombonist in het European Community Youth Orchestra tijdens een concerttournee door Oost-Europa met concerten in o.a. Warshau, Praag, Budapest, Berlijn. In september 1991, tijdens zijn legerdienst als muzikant bij de Muziekkapel van de Zeemacht, werd hij geselecteerd als trombone-solo van het Euro Youth Philharmonic Orchestra. Hij is oprichter en bezieler van het BEAUX-ARTS BRASS QUINTET waarmee hij tal van nationale én internationale prijzen wegkaapte.

Als freelance-trombonist (een weloverwogen en bewuste keuze) is hij, na jarenlang zeer actief te zijn geweest in praktisch alle symfonische- en opera-orkesten in België, de weg van de originele uitvoeringspraktijk en origineel instrumentarium ingestapt.

In dit genre is hij vast verbonden als trombonist in het symfonisch orkest ANIMA ETERNA (J. van Immerseel), DE NEDERLANDSE BACHVERENIGING (NL) en het ENSEMBLE MATHEUS - Brest (F).

Hij is een veelgevraagde en graag geziene gast in het ORCHESTRE DES CHAMPS ELYSÈES (Ph.Herreweghe) uit Frankrijk waarmee hij o.a. in oktober 200 een tournee maakte met concerten in Taiwan, China, Singapore en Australië.

In functie van deze genre-specialisatie was hij de mede-stichter van Triangolo-vzw, waarmee hij verschillende uitvoeringspraktijken en historisch instrumentarium onderzoekt en beoefent. Onder de vleugels van deze vereniging organiseerde hij, tot vorig jaar gedurende 10 jaren jaarlijks, met groot succes een Muziekstage in de Abdij van Groot-Bijgaarden tijdens de zomermaanden.

Op kamermuziekvlak was Gunter jarenlang lid van het ensemble LA CACCIA (met uitsluitend Alta-Capella instrumenten) en heeft hij talrijke concerten gespeeld met gerenomeerde ensembles zoals CANTUS KÖLN (D) en het ensemble CONCERTO PALATINO.

Gunter Carlier is te beluisteren op ongeveer een veertigtal CD-opnamen en is, naast zijn beroepsbezigheden als musicus ook Directeur van de AKADEMIE VOOR MUZISCHE KUNSTEN MEISE.


 © webstek laatste wijziging: 17-07-2017 21:35:36. Neem gerust contact op met de voorzitter of stuur uw vraag naar info@cantuva.be
117 pagina's op het web gevonden, geen verbroken verwijzingen.