Cantuva, het vocaal ensemble uit de Belgische druivenstreek.
"Requiem" van Wolfgang Amadeus Mozart
Vrijdag 26 april 2013 om 20.30u. Kerk O.L.Vrouw van Goede Hoop te Vilvoorde (Carmina)
Zaterdag 27 april 2013 om 20.00u. Kerk O.L.Vrouw-Bezoeking te Lissewege (Bryghia Cantat)
Zondag 28 april 2013 om 15.00u. Concervatorium te Brusssel (Cantuva)
Plaatsbespreking en info: 026 87 90 93 (mevr. Van Binnebeek) of 026 57 39 19 (mevr. Istas)
info@cantuva.be
Voorverkoop: 18 EURO ~ kassa 20 EURO ~ kinderen -12 jaar gratis
Affiche en Flyer in pdf-formaat
Affiche en Flyer in jpg-formaat
Programma:
Divertimento KV 138
Sonate voor orgel en orkest KV 278
Ave Verum Corpus KV 618
Requiem KV 626
Het Vocaal Ensemble Cantuva in samenwerking met de koren Carmina uit Meise en Bryghia Cantat uit Brugge
Solisten
Sopraan:Hilde Coppé
Alt: Annelies Dille
Tenor: Jan Caals
Bas: Jan Vander Crabben
Dirigent:Gunter Carlier
Directeur muziekschool Meise
Dirigent van Carmina Meise
Trombonist bij Jos van Immerseel, Philippe Herreweghe en Chapelle de Lorraine
Orkest:Chapelle de Lorrain
Chapelle de Lorraine (Kamerorkest) Het Kamerorkest Chapelle de Lorraine bestaat sinds 1987.

Zijn naam werd ontleend aan het huisorkest van Karel van Lorreinen, dat eveneens te Brussel gevestigd was en ook een bezetting had van ongeveer 15 instrumentalisten. De kern van het orkest bestaat uit louter strijkers, maar het wordt desgewenst uitgebreid met blazers, klavecimbel, slagwerk...

Het ensemble heeft een stevige faam opgebouwd in Vlaanderen als begeleider van koren in oratoria en romantische koorwerken. De soepele begeleiding in aria's en concerti wordt door vocale en instrumentale solisten hoog gewaardeerd. Eigen musici van het orkest krijgen ook regelmatig de kans om zich als solist te profileren. Zonder naar historische instrumenten te grijpen, slagen de muzikanten erin om stilistisch verantwoord werken uit de barok en de vroegklassieke periode te interpreteren. De samenwerking met eminente musici is daar niet vreemd aan. Het repertoire vermeldt overigens ook werken uit latere stijlperiodes tot in de twintigste eeuw.

Het orkest concerteert regelmatig op het Festival van Vlaanderen en er waren vele concerten in Nederland, Frankrijk, Spanje en Oostenrijk. Op die manier werkte de Chapelle de Lorraine ook met tal van vermaarde dirigenten uit binnen- en buitenland.

De concertmeester is Bert Van Laethem. Na zijn studies aan het Lemmensinstituut vervolmaakte hij zich aan de Liszt Academie van Budapest. Hij werkte o.m. in Il Fondamento, de Beethovenacademie en het Collegium Instrumentale Brugense, maar legde zich de laatste jaren vooral toe op Europese Volksmuziek. Samen met accordeonist Ivica Vucelja vormt hij het duo Mallou.

De eerste cellist is Bernard Woltèche. Hij legde zich toe op de oude muziek, o.m. in samenwerking met de Ricercar Academy, het Paul Dombrecht Consort, Il Fondamento en de Capella Amsterdam. Als zelfstandig solist trad hij op in Duitsland en Japan.

De viola da gamba wordt bespeeld door Piet Stryckers. Na zijn studies aan de K.U.Leuven en aan de conservatoria van Antwerpen en Brussel, specialiseerde hij zich op de cello, de viola da gamba en andere middeleeuwse snaarinstrumenten. Hij is een zeer verdienstelijk componist-arrangeur en docent muziekschriftuur en muziekanalyse.

Cantuva (koor) Cantuva wordt gedirigeerd door Marc Verboomen, het is een gemengd vocaal ensemble.
De leden zijn zangliefhebbers uit de regio van de druivenstreek, Overijse, Hoeilaart en Huldenberg.
Hilde Coppé (sopraan) De Belgische sopraan Hilde Coppé studeerde aan de Koninklijke Muziekconservatoria van Gent en Brussel bij Lydia Lesage en Dina Grossberger, waarbij ze het Hoger Diploma Zang behaalde. Van Ronny Lauwers kreeg ze lyrische kunst. Aan het Tilburgs Conservatorium ontving zij het diploma voor Uitvoerend Musicus met grootste onderscheiding.

In London studeerde zij bij Jessica Cash. Daarnaast volgde ze meester-cursussen bij Jos Van Immerseel, Noëlle Barker, Vera Rosza en Sarah Walker.

Ze had jarenlang de zangpedagoge Tuan Sieuw Loh als coach. Momenteel volgt ze de S. Wilfartmethode.

Hilde Coppé is een veel gevraagde soliste voor barok, klassiek, romantiek en hedendaagse muziek. Ze heeft heel wat passies en oratoria op haar repertoire staan, o.m. van: Bach, Mendelssohn, Telemann, Fauré, Gounod, Mozart, Haydn, Händel, Schubert en Rutter. Ook bracht ze al een aantal creaties ten gehore o.a. van Dirk De Nef, Rudi Tas, Peter Pieters, Willy Carron, Kurt Bikkenbergs.

Zij werkte samen met dirigenten als Grant Llewellyn, Patrick Peire, Koen Kessels, Florian Heyerick, Etienne Siebens, Ludo Claesen, Johan Duyck, Eric Lederhandler, Laslo Heltay, Alexander Rahbari, David Angus.

In kamermuziekverband zingt zij met klarinet en piano in het "Lotustrio" en met trompet en orgel in het "Trio Symfonia".

Zij geeft stemvorming, zang en vokaal ensemble aan de academies van Roeselare en Wetteren. In Bozar stond ze samen met José Van Dam op het podium in Puccinis Gianni Schicchi.

Annelies Dille (alt) Annelies Dille behaalde in juni 2000 het diploma «Meester in de Muziek, optie Zang» met Grote Onderscheiding aan het Lemmensinstituut van haar geboorteplaats Leuven. Haar zangdocente was Gerda Lombaerts. Daarna trok ze naar Stuttgart waar ze verder studeerde bij Professor Julia Hamari en aan de Opernschule van de Staatliche Hochschule für Musik und Darstellende Kunst de diploma's "Bühnensänger" en 'solistenklasse Opernschule' behaalde met de hoogste beoordeling 'Sehr gut'. Vervolgens maakte ze van 2004 tot 2007 deel uit van de Operastudio van de Muziekkapel Koningin Elisabeth, georganiseerd in samenwerking met De Munt. Hier kreeg ze les van bekende leraren zoals Josè Van Dam, Susanna Eken en Jocelyn Dienst.

Ze nam ook deel aan verschillende masterclasses, o.a. bij Mia Besselinck, Hilda De Grote, Tom Krause, Martina Arroyo, Andreas Scholl en Helmut Deutsch.

Ze gaf concerten in binnen- en buitenland in grote zalen (Bozar, De Munt, Flagey, ...) en op festivals (Menton, Vexin, . . . ). Ze trad op met bekende orkesten (NOB, Orchestre de Picardie, ORCW, . . . ) en beroemde dirigenten als Paul Goodwin, Guy Van Waas, Jean Bernard Pommier en Pascale Verrot.

Annelies verzamelde al heel wat ervaring op het operapodium. Met de Klas Lyrische Kunst van het Lemmensinstituut voerde ze de opera's Le Secret de Fortunio van J.Offenbach en La Finta Semplice van W.A.Mozart op, beide in een regie van Jos Verlinden.

In het Wilhelmatheater van de Opernschule Stuttgart vertolkte ze Harry (Albert Herring, B.Britten), Fiordiligi, Donna Elvira en Lucio Cinna (W.A.Mozart), Sancta Susanna (P.Hindemith), de slotmonoloog van Salome (R.Strauss) en Marie (Die Verkaufte Braut, Smetana).

In de Munt vertolkte ze La Voix Humaine van Poulenc, fragmenten uit Don Giovanni en Le Nozze di Figaro en Madame de la Haltiëre (Cendrillon, Massenet). In Bozar stond ze samen met Josè Van Dam op het podium in Puccini's Gianni Schicchi.

Jan Caals (tenor) Jan Caals studeerde aan het Lemmensinstituut bij Roland Bufkens en vervolgens bij Louis Devos aan het Koninklijk Muziekconservatorium van Brussel, waar hij in 1984 het hoger diploma solozang behaalde. Hij maakte talrijke opnames o.l.v. Louis Devos met o.a. «Messes des Morts» van M.A.Charpentier, voor deze opname behaalde hij de Prijs van Montreux.

Reeds spoedig trad hij op in oratoriumconcerten in Belgie en in Nederland en maakte meerdere plaatopnames met werken van Charpentier en Haydn. Ook operarollen bij de Vlaamse Opera en de Muntschouwburg kregen goede weerklank bij pers en publiek. Zijn repertorium reikt van de Middeleeuwen en Renaissance (met Capilla Flamenca, Currende, Le Parlement de musique, Egidius-ensemble) tot de hedendaagse muziek, met creaties van Willem Kerstens (Gansendonck) Piet Swerts (Marcuspassie) Kurt Bikkembergs (Apocalyps).

Geert Vanderstraeten (Rwanda-oratorium) Marx-Ernst Keller (Fontamara) Paul Belaerts (kinderopera «A»).

Hij zong met gerenommeerde barokorkesten zoals: De Nederlandse Bachvereniging, Il Fondamento en Le Parlement de Musique.

Jan Caals trad op met het Nationaal orkest (Carmen) de Vlos (Turandot, Poppea, Les comptes d'Hoffman,Salome ) met Il Fondamento o.l.v. Paul Dombrecht en zong o.l.v. Mendi Rodan, Muhai Tang, Jean-Claude Cassedesus, Marc Mincowski, René Jacobs, David Porcelijn, e.a.

Hij is te horen op een 40-tal cd-opnames voor Erato, Eufoda, Ricercar, Naxos, Musique en Wallonie. Met het vokaal polyphonie-kwartet Capilla Flamenca werden vele onderscheidingen behaald: twee maal «Le diapason d'or» en verscheidene malen een «Prix choque» van het gespecialiseerde muziektijdschrift «Le monde de la Musique».

Reeds meerdere decennia zingt hij de Bach-passionen en Bach-cantates, oratoria van Händel, Mozart, Mendelssohn over Europa en maakte hij concertreizen naar Taiwan, Nieuw-Zeeland, de Filipijnen, Japan en Hongkong.
 


Jan Van der Crabben (bas)
Pianist van opleiding begint Jan Van der Crabben aansluitend zangstudies aan het Koninklijk Muziekconcervatorium te Brussel. Hij studeert er bij Louis Devos en behaalt in 1989 een eerste prijs zang met grootste onderscheiding. Van der Crabben studeert verder te London als privé leerling van Vera Rosza-Nordell, volgt er verschillende masterclasses en wordt veelvuldig als gast gevraagd op belangrijke festivals in binnen-en buitenland. Hij zingt een breed repertoire, van barok tot hedendaags.

In 1990 behaalt hij tijdens het Concours international d'oratorio et de Lied, de 'Prix de la meilleure interprétation de la Mélodie en langue française, alsook de 'Grand prix de la musique contemporaine'.

Zijn vaste begeleidster als Liedzanger is Inge Spinette. Samen geven zij recitals met werken uit zowel het Franse als het Duitse repertoire: Fauré, Debussy, Ravel, Duparc, Poulenc, Schubert, Wolf en Strauss. Met de lied-cd Le Promenoir des deux amants won hij in 2001 te Parijs le Grand Prix du Disque, Le pris Solti.

Als barokzanger werkt hij vaak samen met La petite Bande, de Nederlandse Bachvereniging, Musica Antiqua Köln, e.a.

Günter (dirigent) Günter Carlier genoot zijn muzikale opleidingen aan het Muziekconservatorium te Brussel, het Lemmensinstituut te Leuven en aan de Hochschule für Musik te Köln (D).

Gedurende het seizoen 1990-1991 was hij trombonist in het European Community Youth Orchestra tijdens een concerttournee door Oost-Europa met concerten in o.a. Warshau, Praag, Budapest, Berlijn. In september 1991, tijdens zijn legerdienst als muzikant bij de Muziekkapel van de Zeemacht, werd hij geselecteerd als trombone-solo van het Euro Youth Philharmonic Orchestra. Hij is oprichter en bezieler van het BEAUX-ARTS BRASS QUINTET waarmee hij tal van nationale én internationale prijzen wegkaapte.

Als freelance-trombonist (een weloverwogen en bewuste keuze) is hij, na jarenlang zeer actief te zijn geweest in praktisch alle symfonische- en opera-orkesten in België, de weg van de originele uitvoeringspraktijk en origineel instrumentarium ingestapt.

In dit genre is hij vast verbonden als trombonist in het symfonisch orkest ANIMA ETERNA (J. van Immerseel), DE NEDERLANDSE BACHVERENIGING (NL) en het ENSEMBLE MATHEUS - Brest (F).

Hij is een veelgevraagde en graag geziene gast in het ORCHESTRE DES CHAMPS ELYSÈES (Ph.Herreweghe) uit Frankrijk waarmee hij o.a. in oktober 200 een tournee maakte met concerten in Taiwan, China, Singapore en Australië.

In functie van deze genre-specialisatie was hij de mede-stichter van Triangolo-vzw, waarmee hij verschillende uitvoeringspraktijken en historisch instrumentarium onderzoekt en beoefent. Onder de vleugels van deze vereniging organiseerde hij, tot vorig jaar gedurende 10 jaren jaarlijks, met groot succes een Muziekstage in de Abdij van Groot-Bijgaarden tijdens de zomermaanden.

Op kamermuziekvlak was Gunter jarenlang lid van het ensemble LA CACCIA (met uitsluitend Alta-Capella instrumenten) en heeft hij talrijke concerten gespeeld met gerenomeerde ensembles zoals CANTUS KÖLN (D) en het ensemble CONCERTO PALATINO.

Gunter Carlier is te beluisteren op ongeveer een veertigtal CD-opnamen en is, naast zijn beroepsbezigheden als musicus ook Directeur van de AKADEMIE VOOR MUZISCHE KUNSTEN MEISE.


 © webstek laatste wijziging: 17-07-2017 21:38:23. Neem gerust contact op met de voorzitter of stuur uw vraag naar info@cantuva.be
117 pagina's op het web gevonden, geen verbroken verwijzingen.