Cantuva, het vocaal ensemble uit de Belgische druivenstreek.
Cantuva Vocaal Ensemble uit de Belgische druivenstreek.
Nieuwsbrief april 2016

Am Tisch/AanTafel
U heeft vast wel eens meegemaakt dat er in een restaurant een vioolspelende zigeuner bij uw tafeltje kwam staan en een meeslepende melodie ten gehore gaf. En wanneer er iets bijzonders te vieren was, kwam er wellicht een heel muzikaal gezelschap rond de tafel om het feestvarken te verrassen op mooie muziek. We kennen dit musiceren "Am Tisch" als een oud gebruik uit de zigeunercultuur.

Wilt u zich ook eens feestvarken voelen? Kom dan op 4 of 5 juni 2016 het concert Cantuva aan Tafel met Zigeunerliederen bijwonen. Wat is er feestelijker dan, gezeten aan tafel, bediend te worden alsof je in een sterrenrestaurant bent en je te laten toezingen en -spelen door koor en solisten?

Cantuva aan Tafel met Zigeunerliederen

De Bosuil, Witherendreef 1, 3090 Jezus-Eik
zaterdag 4 juni 2016 om 20.00 uur
zondag 5 juni 2016 om 13.00 uur

Het Vocaal Ensemble Cantuva Druivenstreek o.l.v. Marc Verboomen
Solisten:
Hanne-Joost Peeters, mezzosopraan
Katrien Vercauter, piano
Bert Van Laethem, viool

Piet Vandenpoel, beeldregie ~ Jean-Pierre Van Binnebeek, presentator

Toegangsprijs: 40 EURO enkel in voorverkoop, aperitief en 3 gangen menu inbegrepen.

Organisatie, plaatsbespreking en info: 026 57 26 27 of 026 87 90 93 of info@cantuva.be

Bankrekening van Cantuva: BE61 4335 1203 3117

Online: voorverkoop is gesloten


Zigeunermuziek
Zigeuners migreerden waarschijnlijk al rond het jaar 500 vanuit Noordwest India naar Europa en staan bekend als een artistiek en muzikaal volk. De Roma waren aanvankelijk te vinden in de Balkanlanden, vanwaar ze zich verder over Europa verspreidden. Het nomadisch leven dat ze leiden, bracht hen in contact met de lokale bevolking en hun muziek is daardoor mede beïnvloed door de volksmuziek uit de verschillende landen.

"Schwarzäugige Mädchen beginnen den Tanz"
Zoals vele andere westerse componisten, lieten Johannes Brahms, Antonin Dvorák, Vittorio Monti en Robert Schumann zich op hun beurt inspireren door de zigeunermuziek uit Oostenrijk - Hongarije. De werken die wij u voorschotelen, behandelen exotische thema's: de liefde wordt bezongen, de mooie meisjes en óók de ontrouw; muziek maken en dansen op de csárdás. Ook samenzijn rond het kampvuur en het verder trekken en afscheid moeten nemen, eigen aan de nomadische bestaanswijze van de Roma, zijn goed te horen in Schumann's Zigeunerleben: "Fort zieh'n die gestalten, wer sagt dir wohin?"

Flamenco en habanera
Een ander karakter heeft de muziek van Turina en Bizet, waarmee we ons zomer-avond-concert openen én sluiten: zij haalden de mosterd bij de gipsy's uit Andalusië, dat eeuwenlang door de Moren uit Noord-Afrika werd overheerst. In de Zambra van Joaquin Turina uit Sevilla maak je kennis met flamenco klanken. De cante flamenco is een uit Arabische bron voortgekomen wijze van zingen, werd door de Roma overgenomen en wordt nu beschouwd als typische uiting van de zigeunercultuur.

De Habanera, te horen in de aria van Carmen met koor, kwam dan weer uit Cuba naar Spanje: de opera "Carmen" van de Franse componist George Bizet bezingt de dramatische liefdesgeschiedenis van een Spaanse zigeunerin in Sevilla. Carmen maakt in haar aria duidelijk dat de liefde voor haar niets meer is dan een spel.

Kom op 4 of 5 juni naar ons concert en laat u verleiden!


Vooruitblik
We kunnen u alvast melden dat we in de kerstperiode 4 concerten zullen geven in samenwerking met het Mechels vocaal ensemble CantusAmici en met orkest.

voornaamste bronnen: https://nl.wikipedia.org/wiki/Roma_%28volk%29; https://nl.wikipedia.org/wiki/Zigeunermuziek

2016-2

 © webstek laatste wijziging: 31-01-2019 22:39:24. Neem gerust contact op met de voorzitter of stuur uw vraag naar info@cantuva.be
117 pagina's op het web gevonden, geen verbroken verwijzingen.